2009年4月6日月曜日
Dream?
Da seminggu ak masuk dalam kelas baru. Suasana masih x berapa hangat. Ai~ ak mau kelas yang bising!! So ak dapat cakap n buat ape je yang ak mahu. Haha. Saya sangat bising la dalam kelas keke.

Tapi td ak rasa cam 1st time je,kelas berubah mnjadi bising dan seronok! Setelah seminggu kelas baru ni bermula. Sebab tadi ade kelas kaiwa (conversation), tapi da naik 2nd year ni, xdela kaiwa nye senang2, hepy2, kanak2 cam dlu lg kan..contohnye cam about me, da best day in my life *wah, dat's my fav!!*, my best friend, etc etc.

Tadi ala2 debate gak ar. So dipendekkan cerita td dpt partner ngn Jim. Haha. Terasa cam ala2 soubet plak. Dak2 len da ckp, 'oi, jgn ckp pasal soubet lak' haha~ Rindu plak soubet huhu~ And ak menang!! Wahaha. Jim xdpt nak lawan mulut ak keke. Ngan zikry pon ak menang gak keke. Ak rasa seronok sket kali nih sbb ak dapat cakap kuat2, gelak sesuka ati aku dan leh cakap ape2 ak nak. Lepas tuh rasa bes, cam baru lepas bersenam pon ade gak. Haha. Bersenam mulut, da lama sangat rasanye mulut ini tidak bertutur dalam bahasa Jepun tuh huhu~ Takat cakap sket2 adelah..hehe~

Itu sedikit laporan. Ape yang saya nak cakap disini ialah..
Masa ari 1st kat dalam kelas tuh, cam bese la kena jikoushoukai (introduce self). And ak baru sedar, rupenye ak xske jikoushoukai! Haha~ kena pk ayat ape la sume. Ai, da la da lama x buat ayat Jepun tuh, otak sudah berkarat maa.. mau pk ayat2 Jpun huhu~

"Namae, shushin, soshite Nihon e iketara, nani ga shitaika(Ur name, from where and if u can go to Japan, what do u want to do)", ala2 camtuh gak la ayat snsei.

So macam2 la jawapan yg kuar dr dak2 nih. Ade nak g melancong seluruh Jepun guna densha (train), nak g hanami (tgok sakura), beli kete la etc. Dalam hati, ak rasa hebat nye semua org. Da fikir da nak buat ape. Da ade cita2 sndiri. Da fikir nak pegi dai (university) mana sume. Da fikir nak pegi which part of Japan. Jibun no michi, sorezore mou kangaete, mou kimeta. Padahal ak? Ak xpnah fikirkan lagi nak pegi mana kat Jepun tuh. Dai mana nak masuk lagi la jauh nak fikir. Touji, atashi ga yume ga nai ka? Atashi no yume wa nani? Jibun demo yoku wakannai desukedo..Sonna koto ga omotte shicchau yo..

But of coz, buat masa skrg, yume ak is nak pg Jepun. Dari kecik lagi dat is my dream. But ak juz terpk lpas yume ni termakbul, insyaAllah, ape lg ak nak buat??

Bagi ak, org yang x de yume (dream), is like life xde makna. Sory if ayat nih melukakan hati sesapa, tp this is wat my opinion is. Sekecil mana pon yume ko, it is still yume. Soshite, yume ga kanakattara, jibun dake jibun no kimochi ga hakkiri wakarun desu. Jibun dake iiarawasenai hodo ureshin deshou..(If ur dream comes true, only yourself know how happy you are, happiness dat is can't be described with words..) No matter how small your dream is.

So semasa org len sedang jikoushokai diri sndri, saya di tempat duduk saya yang berada di bahagian kiri kelas, barisan depan skali yang saya sangat x suka sbb kna dok dpan, pon berfikir. Apelah yang ak nak buat ye bile pegi Jpun. Mmg la macam2, but ak nak satu jawapan yang simple je.

So setelah berfikir2, dan sampai time ak, ak pon berdiri dan mula mengatur susun ayat2 dalam kepala ak nih. Mulut pon da ready, takut tersilap sebut, xpon laju sangat ke ngahhaa~

"Fiza to moushimasu. Ampang kara kimashita. Nihon e iketara, dekirudake tanoshiku futsuu no nichi jou seikatsu o shitai to omoimasu. Soredake, ja, mina san, dozo yoroshiku onegai shimasu," yang bermaksud 'Nama saya Fiza. From Ampang. Klu boleh pegi Jepun, seboleh2nye saya mau menjalani kehidupan harian yang biasa dgn hepy. Sekian terima kasih.'

Haha. Mungkin bosan bagi org yang mndengar nye. Xtau la sampai ke x msg yg ak nak smpaikan kat snsei n kawan2 sekelas ak.

Actually, ak btol2 mmaksudkan ayat yg ak cakap tuh. Sejak masuk AAJ, ak baru sedar betapa bes nye idup dgn normal. Bangun pagi, mandi, pegi kelas, belajar, berjalan sambil pandang langit dan pokok2 sambil mulut lincah berkata2 dgn kawan2, ketawa, lemparkan senyuman pada kenalan yang berselisih di tengah jalan, jumpa Yang Maha Esa 5 kali sehari, makan, tdo. Normal. Bnda yang manusia normal patut lakukan. And yang ak paling nak tekankan tuh, 'tanoshiku'. Yeah, 'hepily' is bnda yg ak paling nak tekankan. Normal. But hepy.

Sebab bagi ak, asalkan hepy insyaAllah hidup bahagia. Seronok. Ketawa. Senyum.
Tapi kalu hidup ko hebat camne pon, rumah 8 tingkat ke, duit bersepah2 ke, pegi mana2 pon jmpa kawan ke, klu x hepy, xguna jgak. U r not happy. Imi ga nai to omowanaika?

Bukan ak nak cakap hidup ak skrg x normal, dat i am suffering rite now. Tp hidup yang dahulu nye agak sempurna dan sangat normal, mula mnjadi x berapa normal la sjak dok AAJ nih. Hehe. I am not blaming AAJ, or ape2 yang berkaitan dgn nye. Tapi bila fikir2 balik, ak merindui masa ak hidp dgn normal dlu. Mungkin setengah org akan cakap hidup x mncabar dan bosan, tp ape yang saya rasa skrg, setelah melalui beberapa onak duri, gunung ganang, lembah ranjau dalam hidup saya, I think that normal is da best.

Tapi, bukanlah bermakna aku x nak ade cabaran langsung dalam hidup nih. Muda lagi, baik ak tambah pengalaman macam2 kan? Smentara boleh lagi nih.

Yeah, saya mahu menjalani kehidupan normal seorg pelajar yang berumur 18 yang akan menjadi 19 tahun ini, saya mahu 'tanoshiku' menjalani hidup saya.

ラベル:

 
posted by pja_chan at 21:40 | Permalink |


2 Comments:


  • At 7/4/09 1:29 午前, Blogger -zamrex-

    yume sae areba ningen ga zettai ikeru dane!!! nanka taihen na koto okoshite mo jibun ni boku wa mada makenai to omoeba,, jinsei wa takara mono ni natteruwa...

     
  • At 16/4/09 4:57 午後, Blogger pja_chan

    ::zamrex
    sou2. atshimo sou omou yo. yume wa subarashi mon da ne~