2010年4月30日金曜日
Orang Jepun dan Islam
Assalamualaikum.

Hari ini saya sedih. Kenapa?

Masa satu kelas nih, kena duduk dalam kumpulan. Kena present on certain topic yang da dibagi masa minggu lepas la. Aku dengan rela hati pilih tajuk pasal Islam. Yela, dah semua mata sepet2, kang kalau dia yang buat tah ape fakta la pulak yang keluar kan.

Bila duduk dalam group aku, ade 4 orang. Izatie, sorang minah Italy, pastuh ade sorang mamat Jepun nih. So aku pon stat la present. Aku cite benda basic je. Pasal Allah, pasal Muhammad, solat, puasa, hari raya, aurat, batas pergaulan.

Izatie pon lebih kurang aku je, sebab kitorang wat sama2 hahaha. Yang minah Itali tuh lak dia kata dia xtau sangat pasal Islam, so dia pon wat sangat la sket.

Bile part mamat Jepun tuh present, ohh result nye sangat menghampakan. Sebelum ni aku tertanya2 ape la pandangan orang2 Jepun terhadap orang Islam, terhadap kitorang budak2 Malaysia ni.

Based on ape yang dia dapat dari internet, pandangan orang Jepun terhadap Islam secara general nya, is equal to terrorist. Astaghfirullah. Sangat sedey. Sangat sangat sedey. Aku n zati da terpaku da. Xtau nak respon ape. Mamat Jepun tu pon macam xsedap je nak present huhu.

Grup Rais n Alep lagi la. Ade sorang mamat Jepun nih present. Dalam handout yang dia bagi tuh ade dia tulis yang lebih kurang macam nih ar. Islam = pembunuhan, keganasan

Astaghfirullah. Baru sedar. Macam tuh rupanya orang2 Jepun memandang kami selama nih? Patutla dorang pandang slack bile kitorang lalu. Patutla kalau dalam grup tuh ade kitorang, and mat salleh, dorang akan layan mat salleh n buat bodo je kat kite? Patutla dorang seakan2 takut ngn kite? Patutlah patutla patutla!

Sedey sangat. Lepas presentation tu, bile nampak orang Jepun je, mesti terfikir yang dorang samakan kite orang Islam nih macam terrorist je. Betapa kuatnya orang2 Barat da pengaruh mind dorang. Ish. Sedey sedey!

Ape yang kite boleh buat sekarang utk ubah pandangan dorang? Mungkin susah nak ubah pandangan semua orang, tapi atlis aku nak ubah pandangan orang sekeliling aku. Kena jaga maruah diri, kena jaga maruah agama. Bagi dorang bukak mata balik, Islam bukan sebegitu rupa.

Sedarlah. Kita yang berada di negara orang, bukan negara sendiri, yang orang sekeliling nya xde agama, yang hidupnya tiada pegangan, kite kena tunjuk contoh baik. Ape yang kita buat tuh bawak imej negara, imej bangsa, agama.

Sedarlah weyh.


ラベル: ,

 
posted by pja_chan at 22:29 | Permalink |


6 Comments:


  • At 30/4/10 11:55 午後, Anonymous wanharun

    saba pija saba..
    dugaan tu.
    teruskan bertahan kt sane :)

     
  • At 1/5/10 1:47 午前, Blogger hidamo

    tak adil sungguh

     
  • At 1/5/10 2:04 午前, Anonymous lordhosni

    i am very concern with this..
    we have to do something..

    i have sent you an email to your small_owallo.....

    kindly open it..it might be a help

     
  • At 1/5/10 4:08 午前, Blogger +intan+

    nice one

    start with yourself sis
    theres always a starter for everything^^

     
  • At 3/5/10 5:53 午後, Blogger Imran

    woa. troknyer. T T. x per pija. selaku wakil pelajar muslim, ko teruskan teladan yang baik. gambatte

     
  • At 4/5/10 3:12 午前, Blogger eD

    pja x explain kat diorg apa sbb diorg blh jadi berfikir camtu? tp betul aa pja ckp, kita sendiri kena tunjuk contoh baik, ubah cara pemikiran diorg :)

    btw, yg diorg slalu tego mat saleh tu byk sbb. sbb slalu nye mat saleh lg ramah compared ngan org msia. plus diorg tu from other continent. better tego org europe/us, compared ngan tego kita. kita dan jepun sama, both asian. so why bother? :P